Burun Polipleri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Burun polipleri burun içi mukozal yapılardan gelişen, solunumu olumsuz etkileyen ya da tamamen engelleyen normal dışı kitlelerdir. Tek bir polip olabildiği gibi birden fazla da olabilirler. Burnun bir tarafında olabildiği gibi her iki tarafında da olabilmektedirler.
Burun poliplerinin nedenleri konusunda alerji, enfeksiyonlar ve karşılıklı mukozaların birbirlerine temas etmeleri gibi nedenler ileri sürülse de, kesin nedenler bugüne kadar belirlenememiştir. Bundan dolayı kesin tedavileri de yoktur. Ancak çeşitli tedavi seçenekleri ile hastaların şikâyetleri azaltılabilir ve hayat kaliteleri yükseltilebilir.
Burun poliplerinin çeşitleri
- Antrokoanal polip
- Konkakoanal polip
- Sfenokoanal polip
- Septum kanayan polibi
- Nazal polipozis (Burun içinin poliplerle dolu olması)
Bu polip çeşitlerinden ilk 4 tanesi tek polip şeklindedirler. Köken aldıkları yapılara ve ilerledikleri bölgeye göre adlandırılırlar. Nazal Polipozis’ te ise burun içi her iki taraf polipler ile doludur. Burun polipleri içinde en sıkıntılı olan durum budur. Tedavisi de oldukça zordur.
Burun Poliplerinin Belirtileri
Burun polipleinin en belirgin semptomu burun tıkanıklığıdır. Eğer polip tek taraflı ise, sağ ya da sol olduğu tarafta burun tıkanıklığı olur. Ancak hastanın nazal polipozisi varsa her iki burun deliğinde de tıkanıklık vardır.
Burun tıkanıklığı dışında baş ve yüz ağrısı, burun gerisinde akıntı, bazen burun kanaması, koku alma bozukluğu, burundan konuşma ve kulak yolu tıkanıklıklarına bağlı işitme kayıpları gibi yandaş şikâyetler de olabilir. Bunlar daha çok poliplerin sinüs ağızlarını ya da kulak yolunu tıkamalarına bağlı olarak gelişen sinüzit ve kronik seröz otit şikâyetleridir.
Burun Poliplerini Teşhisi
Burun poliplerine tanı koymak zor değildir. Klasik burun muayenesi ve endoskopik muayene ile tanıyı rahatlıkla koyabilmekteyiz. Ancak polibin boyutu ve sinüslerin durumu hakkında bilgi edinmek için Paranazal BT çektirmek gereklidir. Bunla yanında polibin kökenini araştırmak açısından hastaya alerji testi yaptırmakta yarar vardır. Alerji tespit edilirse ona yönelik derinlemesine tetkikler yapılabilir.
Burun Poliplerinin Tedavisi
Burun poliplerinin tedavisinde iki yol vardır. Bunlar Medikal ve Cerrahi tedavi seçenekleridir.
Medikal Tedavi: Etiyolojiye yönelik bir tedavi uygulanır. Medikal tedavide genellikle antibiyotikler, kortizonlu preparatlar topikal (Lokal) sprey ve damlalar ve genel olarak (Oral ve parenteral preparatlar), antienflamatuvar ajanlar, antihistaminikler ve dekonjestanlar uygulanabilir. Burada amaç sekonder enfeksiyonu düzeltmek, polibin boyutunu küçültmek ve hastanın burun solunumunu rahatlatarak yaşam kalitesini artırmaktır.
Cerrahi Tedavi: Medikal tedaviden daha iyi ve kesin sonuçlar alınabilir. Bunun için usulüne uygun bir cerrahi yapılması gerekir.
Nazal polipozis dışındaki polip türlerinde cerrahi tedavi ile kesin sonuç alınabilir yani %100 başarı elde edilebilir. Başarının anahtarı hekimin cerrahi tecrübesinde yatmaktadır. Örnek vermek gerekirse bir antrokoanal polip cerrahisinde eğer polip köken aldığı maksiller sinüs mukozasından tam olarak alınamazsa tekrar etmesi kaçınılmazdır.
Nazal Polipozis tedavisi ise kombine bir tedavidir. Burada amaç hastanın rahatlatılarak yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. Buna yönelik medikal ve cerrahi tedavi birlikte uygulanır. Polipler medikal tedavi ile iyice küçültüldükten sonra cerrahi tedavi ile temizlenir ve akabinde aralıklı kortizon uygulamaları ile poliplerin yeniden oluşması engellenmeye çalışılır.
Ancak her şeye rağmen polipler yine büyüyebilir. Nazal polipozis’in etiyolojisi tam aydınlatılamadığı için kesin tedavisi de yoktur. Bunlar en başta hasta ile etraflıca paylaşılmalı ve hasta hastalığı ile ilgili tam olarak bilgilendirilmelidir. Bu şekilde yapılırsa daha iyi bir sonuç alınabilir.